Levanger har overlevd, eller i alle fall delvis kommet seg etter, flere store bybranner, 60-tallsarkitektur, kjøpesenteretablering og E6-flytting. Nå gjenstår styrkeprøven; å se om det evigvarende vårregnet har klart å vaske bort siste rest av koronavirus fra linoljen i Trehusbyen.

For mens man har gjort det man kunne for å gjennomføre amputerte versjoner av alskens arrangementer under de siste to årenes pandemi, så er det nå endelig klart for en ny opplevelsessommer i Levanger.

Det betyr råning i nypolerte glis mellom sentrum og Gråmyra, utepils på Oskars, rolig solsleiking Rinnleiret, strandvolley på Moan, full gass på vannskuteren mot Ytterøya eller solnedgang over telt på Frolfjellet.

Og vi har allerede fått oppleve et endelig fullskala sykkel-NM og en herlig folkefest en hel uke til ende. Så kommer Bakgårdsfestival på Torget, sukkerspinn på martnan, trønderrock på Staupshaugen og internasjonal TV-oppmerksomhet med Arctic Race of Norway. Og endelig uteservering i gågata!

Levanger har alle forutsetninger for å bli noe mer - for flere enn de av oss som i hovedsak kjører rundt omkring i kommunen av ren nødvendighet. Tenk bare på den siste ferieturen til Syden. Var det trafikken i hovedgata som trakk deg dit, eller de rolige bølgeskvulpene ved restauranten på bryggekanten? Trakk du til gamlebyen for å studere bilparken på torget, eller for å ta en croissant mens kjæresten shoppet sko?

Det gode liv, kalte vi det den gang man sendte postkort. #roligedager heter det kanskje i dag. Men hvorfor er det slik at vi begrenser denne roen til et knippe uker i året, og helst mange mil sør for Vuddudalen? Jeg har hatt mange #roligedager på terrassen på Bryggestua, og godt liv med en bolle fra Nervik på Torget også midt i arbeidsuka. Det burde være interessant å justere holdningen til eget rede noe, og vippe rumpa utenfor kanten når du må nummer to.

Ha i mente at det bor folk i Syden-perlen din året rundt også, som helt fint takler både gågater og bilfrie torg. Og kanskje til og med trivs der.

Så da spanjolene bak vinnerbidraget i den europeiske arkitektkonkurransen Europan nylig gjestet Levanger, og tok levangsbyggen med seg på guidet tur i egen by - fikk de manet fram en rekke sydlige tanker i regnvåte hoder. Ja, kanskje er tegningene deres noe utopiske. Det er gjerne slik visjoner skal være - for vi må ha noe å sikte mot. Du skal se at det som for startet som «Triveligst i Trøndelag» for snart 40 år siden, og forsøksvis fortsatte som en litt fjern tanke om en italiensk citta slow 20 år senere - om senn endelig kan fullbyrdes som den trivelige trønderske trehusbyen vi nok egentlig er enige om at vi bor i.

For hadde det ikke egentlig vært praktisk med en gangbro fra Gamle Kongeveg over jernbanen og inn i sentrum? Hadde det ikke vært fiffig med noe mer tilgang til Sundet fra Sjøgata, og kanskje en flytende sauna ved gjestebryggene? Hadde det ikke vært greit med et nytt og vesentlig mer praktisk bibliotekbygg, med plass for kulturskolen, en scene og kanskje vettuge lokaler for fotomuseet og rom for utleie til kreative næringer? Et bygg med kjellerrom nok til å parkere alle bilene som i dag står i Håkon den godes gate. Og med rom for et kollektivknutepunkt mellom tog, buss og taxi?

Med alt dette på plass ville parkeringsplassene på Torget være overflødige, og man fikk plass for boder til lokalmat-selgere og mennesker som tar seg en bolle. #roligedager og det gode liv der, altså …

Det var aldri meningen at Europan-tegningene fra Spania skulle gjennomføres 100 prosent. Kanskje ikke i det hele tatt. Men både «Hello Woods» og de andre bidragene burde inspirere og lokke fram en vilje til holdningsendring hos oss som hovedsakelig bare ser på sentrum som en fartsetappe. Det er nemlig fullt mulig å både leve i, av og omkring denne byen - selv om man skulle klare å halvere døgntrafikken fra 12.000 kjøretøy.

Som et ledd i arkitektkonkurransen får Levanger benytte seg av arkitekt-gruppen i videre planlegging av sentrum. Og spanjolene er godt i gang med å tenke. Men de vil gjerne ha innspill fra oss som bruker byen. På Levanger kommunes hjemmesider og Facebook-side finner dere et kort og enkelt skjema med noen enkle spørsmål om byen. Bli med å gi de som skal planlegge byen for våre barnebarn et godt grunnlag.

I denne denne sommeravisa ønsker iLevanger-redaksjonen å summere opp store deler av det Levanger kan by på - ikke bare på kort sikt, men også for de som måtte vurdere å flytte hit. For som både pendlerfamilien på Ronglan og Tine Skov Kvam sier - så har kommunen virkelig alt man kan tenke seg.

For jaggu er det er dejlig å være dansk i Levanger også …

God sommer!

PS: Denne kommentaren sto først på trykk i iLevangers sommeravis 17. juni.

Les også

Etterlengtet internasjonal hjelp til Levanger sentrum