LEVANGER: I løpet av våren har ungdomshuset, kulturskolen og kulturenheten i Levanger kommune arrangert byggeworkshop for ungdommer.

Så langt er to av tre «byggehygge»-ettermiddager på uteområdet til Kirkegata 11 (ungdomshuset og kulturskolen) blitt gjennomført, der det er arkitekt og tusenkunster Hågen Trætli fra Trelaboratoriet i Markabygda som har byggeverksted åpen for alle ungdomsskoleelever. Her er ideen at ungdommene selv skal få forme uteområdet med sine installasjoner. Torsdag arrangeres den siste drop-in-timen.

Byggmøbel til skolegården

Tanken bak er at ungdommene selv skal få være med å sette sitt preg på, og få eierskap til arkitektur og fysiske installasjoner i sentrum. Det krever ingen forkunnskaper, men man må ha lyst til å holde på litt med verktøy og maling.

– Vi skal bygge en byggmøbel som skal stå i den gamle skolegården, men det blir også mulighet til å bygge seg litt mindre ting også - for eksempel en verkstedkasse. Ungdommene er veldig kreative og flinke. De kommer med både gode og litt mindre gode forslag, men jeg sier ja til alt, smiler Hågen Trætli.

Engasjerte ungdommer

Han har alltid med seg verkstadkasse med følgende motto når han er ute på oppdrag:

– På den kassa står det «en dag uten bygge er en dag uten hygge». Det er et sitat jeg liker veldig god. Man skal jo ha det artig når man holder på.

– Hvordan har det vært å jobbe med ungdommene?

– Veldig artig. Ingen tvil om det. De er jo også en uforutsigbar gruppe. Enten dukker de opp eller så uteblir de helt. Men slik er vel det også når det er drop-in. Jeg forberedte meg på å både holde på alene og sammen med folk, men så langt har det vært noen ungdommer innom hele tiden - og det er gøy. De ungdommene som har vært her har vært veldig engasjerte, flinke og hyggelig. Vi spiller musikk og hygger oss mens vi bygger, sier Trætli.

Han legger så til.

– Jeg ser at ungdommene blir veldig ivrig når jeg tar fram sprayboksene. På torsdag nå blir det vel å avslutte mye av det vi har begynt på. Trolig blir det nok mer maling enn bygging, sier Trætli.