Gå til sidens hovedinnhold

Flere unge kommer seg inn på boligmarkedet: – Vi har bodd hjemme og spart

Mina fra Frosta og Alexander fra Levanger er førstegangskjøpere, og sier kjøpet gikk relativt smertefritt for seg, selv om boligprisene i Levanger har økt mye det siste året.

For abonnenter

LEVANGER (Trønder-Avisa): Den 10. august kjøpte Mina Moholt (22) og Aleksander Brandtzæg (24) bolig i Levanger sammen. Den kostet 2.350.000 kroner.

– Det var en grei prosess hvor vi ikke hadde store utfordringer. Vi har bodd hjemme og sparte både på BSU og vanlig sparekonto. Jeg har også fast stilling, så jeg har tjent stabilt med penger, og sammen fikk vi opparbeidet en grei egenandel så vi kunne ta opp lån, sier Brandtzæg, som jobber som fagansvarlig på Norske Skog i Skogn.

For å opparbeide seg nok egenkapital sparte Brandtzæg rundt 15.000 kroner i måneden i ett og et halvt år. Moholt sparte rundt sju tusen i måneden, samtidig som hun jobbet to fulle somrer og sparte alt av det hun fikk tilbake på skatt, feriepenger og godtgjørelse fra Forsvaret.

– Vi ofret ikke bort mye annet, slik som snus eller turer på byen, for å spare nok. Vi bodde begge hjemme, slik at de eneste store utgiftene vi hadde var egen bil og mat vi spiste utenom de måltidene vi fikk hjemme, sier Moholt.

Fikk ikke kjøpshjelp av foreldrene

Paret, som har vært sammen i et halvt år, begynte å se på boliger i vår og innrømmer at det ikke var bare enkelt å finne en bolig som oppfylte ønskene deres.

– Det var ikke alle som var innenfor det vi ønsket av størrelse og lokasjon, selv om de var innenfor prisgrensen vår. Da vi fant den boligen vi kjøpte, bydde vi 50 000 over prisantydningen. Prisen ble da over 2,3 millioner, som er en grense det virker som flere ikke klarer å komme seg over, sier Moholt, som jobber i tillegg til å være sykepleierstudent.

Paret fikk ikke hjelp av foreldrene sine til kjøpet.

Lettere sammen

For et år siden prøvde Brandtzæg å komme seg inn på boligmarkedet alene, og han sier at det var mye vanskeligere enn å kjøpe sammen med en annen.

– Man har jo en grense man ikke vil gå over i kjøpesum, og så kan det være vanskeligere å få lån når man er alene. Vi kjenner flere som ikke kommer seg inn på markedet fordi det er så høye priser. Mange er heller ikke ferdigutdannet og har derfor for liten inntekt til å få lån alene, sier Brandtzæg.

Flere unge sparer

– Regelen er jo at man må ha 15 prosent i egenkapital av hva man ønsker å låne. Vi opplever nå i større grad enn før at flere unge er flinke til å spare, slik at de har penger til å betale egenkapital selv og kommer seg på boligmarkedet alene. Det er selvsagt fortsatt et klasseskille, der noen har hjelp fra kausjonister, sier rådgiver i SpareBank1 SMN, Marit Jørpeland.

Banksjef Cathrine Gohn i DNB Steinkjer sier det naturlig nok er krevende å spare nok penger som ung og student, og at det derfor er en økende trend at foreldre hjelper barna inn på boligmarkedet.

–Vi ser også stadig oftere at venner kjøper sammen for å gjøre det lettere økonomisk, sier Gohn.

Høye priser

Eiendomsmegler John Arne Hoven i Eiendomsmegler 1 Sier at boligprisene i Levanger har steget mye, spesielt det siste året, og at koronapandemien er en indirekte årsak til prisøkningen siden renten ble satt ned.

– En sunn prisøkning i markedet er på 2–4 prosent, men det siste året var økningen på 8–10 prosent. Grunnen er at det er flere kjøpere enn selgere, og at rentene gikk ned for to år siden. Da ble det billigere å låne penger i banken, noe som gjorde det mer attraktivt å kjøpe bolig, sier Hoven.

LES OGSÅ: Levanger-mann målt til 160 km/t i timen – leide inn NTNU-professor som sakkyndig for å bevise at fartsmålingen var feil

Ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund må man helt tilbake til 2011 for å finne et like høyt antall førstegangskjøpere som nå, til tross for sterk boligprisvekst de siste 20 årene.

Hoven tror grunnen til at det er blitt flere førstegangskjøpere, er at det nå er vanligere å kjøpe bolig i ung alder.

– Det er langt flere kjøpere nå enn før, og jeg tror totalt sett at for 30 år siden så var snittalderen høyere. I dag er det en større andel yngre mennesker som får hjelp av foreldrene sine til å kjøpe, og studenter kjøper også bolig hvis de skal studere et sted i mange år, sier han.

Øker renten

Det er forventet at Norges Bank vil heve styringsrenten førstkommende torsdag. Da er det også forventet at renten på boliglån blir satt opp med 0,25 prosentpoeng, noe som betyr at det blir dyrere å låne penger.

– Mitt råd til folk er å være forberedt på en økning i faste utgifter framover. Renten skal enda mer opp, og det er forventet at den går opp med ett prosentpoeng i et årsperspektiv. Samtidig er strømprisen høyere nå, sier privatøkonom i SpareBank1 SMN, Eldar Rønning.

Han sier dette er en fin anledning til å sette en fot i bakken og se på hvordan disse forandringene vil påvirke privatøkonomien, og at det fortsatt er historiske lave lånerenter i Norge.

For førstegangskjøpere sin del så kan det bety mer sparing for å komme inn på et boligmarked med høyere boligpriser.

Kommentarer til denne saken