For 21. år på rad er Marit Hæreid Sandstad koordinator for 17. mai i Levanger kommune. Det betyr ansvar for at kommunens seks 17. maikomiteer fungerer.

De siste ukene har hun hatt flere samtaler med de lokale 17. maikomiteene, og lagt en mal for hvordan årets feiring av nasjonaldagen blir.

Programmet i de ulike bygdene begynner nå å bli klart.

– Vi mangler noen små detaljer på programmet, men det er bare å rigge seg til folkefest i år. Vi følger stort sett malen fra 2019, så det blir taler, musikk og sang overalt, smiler Marit Hæreid Sandstad.

Slutt med salutt

Den største endringen fra tidligere, skjer i Levanger.

– I år blir det ikke smell fra Staupshaugen, forteller Sandstad

– Skyldes det krigen i Ukraina?

– Ikke bare det. Valget er tatt ut fra en helhetsvurdering. Det bor folk like nedenfor Staupshaugen, hunder har blitt skremt og barn blir redde av slike smell, sier hun.

Vegar Rangul, leder i 17. maikomiteen Levanger, legger til:

– Det er også fint å gjøre noe annet, tenker vi, sier Rangul.

Før barnetoget klokken 10.00 og borgertoget 15.00 skal Oddbjørn Hagen stå på taket på Rådhuset og spille en fanfare med trompeten. Her blir det satt ut forsterker og høyttalere slik at fanfaren høres i sentrum.

– Det er litt for å få i gang togene at vi gjør dette, og jeg tror dette blir ganske kult, sier Rangul.

17. maifeiringen i Levanger blir relativt lik som tidligere.

– Good old 17. mai er tilbake, smiler Rangul.

Og legger til.

– Vi holder oss til mye av de samme malene som før pandemien, og det tror jeg er spesielt viktig etter to år med pandemi. Folk vil ha en tradisjonell feiring, og det finnes barneskoleelever som nesten ikke husker hva 17. mai. Vi har lyst til å ta tilbake folkefesten og la barn og unge få en ordentlig fin feiring av nasjonaldagen, sier Rangul.

Kirkegata delvis stengt

På selve nasjonaldagen vil Kirkegata være delvis stengt mellom 08.30 til 17.00.

– Vi ber folk vise hensyn og helst ikke kjøre med bil når toget kommer gående.

I sentrum starter dagen med festringing klokken 07.00 i Levangerkirka, mens Christian Wee holder tale for dagen klokken 09.00. Her skal Levanger blandakor og Levanger barne- og ungdomskorps spille. Barnetoget i sentrum er klokken 10, mens borgertoget er klokken 15.00.

– Vi håper at rødrussen drar til med noen sprell i toget, sier Sandstad., som legger til at påmeldingsfristen til borgetoget går ut 8. mai

Etter borgertoget blir det taler, musikk og sang på Torget. Her er Espen Leirset, redaktør i Innherred, hovedtaler, mens russepresident Linnea Sandvik skal holde en tale på vegne av rødrussen.

Fullt 17. mai-program blir publisert inn mot nasjonaldagen.