EKNE: –Etter to år med digitale minnemarkeringer er det flott å endelig kunne invitere til fysisk markering av frigjøringsdagen, sier Christian Wee, direktør ved Falstadsenteret, i en pressemelding.

Søndag 8. mai er det 77 år siden frigjøringsdagen for okkupasjonen under andre verdenskrig.

For hvert år som går blir det færre tidsvitner som kan gi sine beretninger om livet i et Norge i krig. Samtidig er det akkurat i år mange i Norge som kan fortelle om sitt land i krig. Derfor er kanskje årets frigjøringsmarkering viktigere enn på lenge, skriver Falstadsenteret.

LES OGSÅ: Familiens sterke historie brakte Anton (18) til Falstad

Avduking av bronsemodell

Under minnemarkeringen arrangerer Ekne menighet fredsgudstjeneste på Falstadsenteret. Det blir også avduking av en bronsemodell av Falstad fangeleir.

– Avdukingen av bronsemodellen utenfor hovedinngangen er resultatet av flere års arbeid med venneforening og støttespillere, og er med å gjøre leirlandskapet mer lesbart for alle besøkende, forteller Wee.

Falstadsenteret skrivet at bronsemodellen er laget av Kristiania Metallstøperi i samarbeid med Jensen & Skodvin arkitektkontor. Modellen måler 2,5 ganger 2,1 meter, og viser alle opprinnelige bygg, gjerder og vakttårn. Målsettingen er at modellen med sin lokasjon sentralt i leirlandskapet vil skape forståelse for hvordan leiren så ut for besøkende både i og utenfor senterets åpningstider.

Ingvild Kjerkol med årets hovedtale

Årets hovedtale er det helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol som skal holde. I tillegg blir det taler fra ordfører Anita Ravlo Sand og vinner av Falstadfangenes gavestipend Oda Okkenhaug.

– Vi gleder oss spesielt over at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol markerer dagen med oss, sammen med representanter for forsvaret og etterkommere, sier Wee.

Det blir også musikalske innslag ved Julie Vikestad Olsen og Ekne skolekorps. Etter avdukingen er alle velkommen til åpent museum på Falstadsenteret, med servering og samtaler.