Gå til sidens hovedinnhold

Gjør som myrmennene – bruk stemmeretten

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mandag får vi alle sammen ta del i det største privilegiet og den største borgerplikten vi har i et demokrati. Vi får avlegge vår stemme. Vi får være med på å bestemme hvordan Stortinget skal settes sammen og påvirke hvilken retning samfunnet skal ta de neste fire årene. Vi er både heldige og dyktige i Norge. Demokratiet lever. I det du lukker gardina i avlukket kan du legge merke til hvor mange ulike parti du kan stemme på. I et sunt demokrati er det rom og respekt for ulike meninger.

Les også

Her skal du stemme på valgdagen

Rundt i verden ser vi at demokratiet er under press. En nylig publisert rapport fra Gøteborg universitetet viser demokratisk tilbakegang i 33 av Europarådets 43 medlemsland, og selv i land der det gjennomføres frie valg opplever borgerne gradvis tap av demokratiske rettigheter. Ytringsfriheten blir mindre fri, politiske motstandere forfølges og rettssikkerheten svekkes.

Falstadsenteret er et av de syv nasjonale freds- og menneskerettighetssentrene i Norge. Syv sentre som er finansiering av kunnskapsdepartementet med en spesifikk oppgave: å undervise ungdom i menneskerettigheter og demokrati. Freds- og menneskerettighetssentrene, Falstadsenteret inkludert, opplever stor og bred politisk støtte til arbeidet med demokratiundervisning, på tvers av alle partilinjer. Det er en situasjon som er vanskelig å forstå for våre internasjonale samarbeidspartnere, hvor myndigheter utøver press på institusjoner som jobber med undervisning i menneskerettigheter og demokrati.

Noen kilometer fra Falstadsenteret, på veien mellom Skogn og Ekne, står bautaen om myrmennene. Den forteller historien om norske borgere som på 1880-tallet kjøpte verdiløs jord, særlig myrlapper. Ikke for å dyrke jord eller sette opp hus, men fordi det å eie en liten jordlapp ga de tilgang på et etterlengtet privilegium: De fikk stemmerett og kunne være med å bestemme!

I dag trenger vi ikke eie jord for å kunne gå til urnene mandag 13.september. Vi har alle muligheten til å delta i demokratiet denne dagen, og alle dager resten av året. Det å leve i et sunt demokrati med stemmerett har ikke kommet gratis, og det krever at vi også engasjerer oss i dag. Derfor: Gjør som myrmennene – bruk stemmeretten.

Godt valg.

Kommentarer til denne saken