SENTRUM: Til tross for at selve kafeen stenger dørene, skal Solgunn kjempe videre for at Kirkens Bymisjon skal bestå i Levanger.

– Siste åpningsdag blir 29. juni, men hva som skjer videre vet jeg ikke. Men jeg er sikker på at Bymisjonene fortsatt vil være tilstede i Levanger, selv om kafeen skulle legges ned. Vi kommer til å bli på en eller annen måte, men hvordan vet jeg ikke.

LES OGSÅ: Rakel (21) og Bjørn-Gunnar (19) frykter kroken på døra for kafeen i juni: – Mister vårt eneste studenttilbud

Hun håper på å få vite mer de nærmeste 14 dagene.

– Vi har jobbet steinhardt for å beholde kafeen. Det er søkt midler hos næringslivet, men her har jeg ikke fått noe respons. Et samarbeid med kommunen er på banen, og kommunen ber oss holde hodet over vannet frem til budsjettmøtet før jul, slik at vi kan få til et samarbeid med kommunen, Trøndelag KFUK/KFUM og Bymisjonen i Trøndelag, sier Solgunn.

Bymisjonen i Trøndelag har også vært i kontakt med Levanger fotballklubb.

– All hjelp vi kan få for å opprettholde Kirkens bymisjons tilstedeværelse i Levanger er hjertelig velkomment.

– Bekymret

Selv om Solgunn tror at bymisjonen vil fortsette sitt arbeid i Levanger, er hun bekymret.

– Folk kommer hit og meddeler at dem synes det er helt forferdelig at vi må stenge dørene til kafeen. Vi har mennesker som har sendt håndskrevne brev til ordføreren. Mange har ikke andre tilbud å gå til enn oss. Hva skjer med dem? Vi har mennesker vi kommer veldig nært, og som vi vet har det vanskelig. Jeg tenker spesielt på dem om denne kafèen forsvinner.

Hun forteller at det er tydelig at engasjementet for å opprettholde tilbudet er her, men spørsmålet er om det er for sent.

– Dette er minuset med å ha startet opp i pandemien. Vi skulle ha startet denne jobben fra dag én. Det er mange som har vært skeptiske til om vi ville bestå. Vi kommer nok ikke til å forsvinne fra Levanger, men om det blir videre kafedrift vet jeg ikke.

Nytt samarbeid

Nylig har eiendomsmeglerkjeden Partners inngått et nasjonalt samarbeid med Kirkens Bymisjon. Målet er å styrke arbeidet for mennesker i meglerbedriftenes nærmiljø som har vanskelige liv, og som trenger hjelp.

– Samarbeidet er veldig spennende og pengene går til lokale tiltak. Vi er enda helt i startgropa, men nå har vi noe håndfast å jobbe mot. Det viktigste nå er å redde denne kafeen og tilbudet til Kirkens Bymisjon i Levanger, som er ekstremt viktig for veldig mange, forteller Marius Solli, som er daglig leder for Lokalmegleren & Partners i Levanger og Verdal.

For å kunne finansiere arbeidet og skaffe midler til lokale tiltak samler meglerkjeden inn utrangert IKT-utstyr, som telefoner, nettbrett og PC-er.

– Folk som har slikt liggende kan levere det på kontoret vårt i Levanger eller Verdal. Det har allerede kommet inn en del utstyr, som vil si penger i banken for Kirkens Bymisjon i Levanger. IKT-utstyret som kommer inn blir sendt inn kvartalsvis, hvor det blir prosessert og avregnet, sier Solli.

Lavterskeltilbud

Solli håper dette er et lavterskeltilbud som mange kan benytte seg av.

– Dette er noe som kanskje alle kan bidra med. Det ligger nok mange gamle telefoner rundt omkring i skuffer og skap. Om næringslivet vil levere og har mye utstyr, ordner vi gjerne henting.

Utstyret som kommer inn blir hentet av en profesjonell aktør som heter Revac AS.

– Innleveringen er 100 prosent sikker. Vi har låsbare bokser hvor vi oppbevarer utstyret som kommer inn, og Revac sletter alt av data på enhetene, forklarer Solli.

Les også

Kirkens Bymisjon Kafé Levanger: – Det er som mitt andre hjem

Veldedighetskonsert

Søndag 4. juni vil det også bli avholdt en veldedighetskonsert til inntekt for Kirkens Bymisjons arbeid i Levanger. Da skal Brugata stenges og omgjøres til konsertarena.

– Vi får fantastiske musikkinnslag fra musikkstudenter ved Nord Universitet. Det blir holdt tale, vi selger lodd, vi har lekehjørne for barna, og salg av kaker, kaffe og hjemmestrikk, forteller Rakel Elise Berget, som går studiet sosialt arbeid ved Nord Universitet.

Hun har også hatt praksis ved Kirkens Bymisjon kafé siden i fjor høst.

– Studentene våre er veldig engasjerte, for dette er deres andre hjem. Det er dem veldig tydelig på. At studentene nå har fått med seg musikkstudenter og engasjert lokalsamfunnet er rørende og fantastisk, sier Solgunn med en tåre i øyekroken.

I forkant av konserten er det gudstjeneste i Levanger kirke.

– Sognepresten kontaktet meg og fortalte at hun skal ha gudstjeneste i kirka med New Orleans-stil: «Når vi er ferdig kan vi danse ut i prosesjon, og danse oss bort i Brugata». Både hun og jeg er veldig gira, så det håper jeg vi får til.

Les også

Kirkens Bymisjon i Levanger – og dens fremtid