Som våre lesere kanskje har lagt merke til, så har iLevanger vært temmelig kjemisk fri for valgkamp-stoff opp mot Stortingsvalget. Det er et bevisst valg fra vår side, fordi vi er en lokalavis som ønsker å prioritere våre ressurser på å bringe lokale nyheter.

Derfor ga vi også tidlig beskjed til alle gruppelederne og partiene i Levanger om at vi ikke kom til å dekke nasjonale besøk eller ta imot nasjonale debattinnlegg, om de ikke var tydelig knyttet til lokale forhold i Levanger. Men så langt har vi ikke mottatt noen utspill vi mener er tydelig nok lokalt forankret. De besøkene og debattene som har passert oss er til gjengjeld omtalt eller publisert hos vår mor Trønder-Avisa eller på Trønderdebatt.no.

Men ingen regel er som kjent helt uten unntak, så torsdag rykket redaktøren ut på statsministerbesøk.

Vi fikk tidligere denne uka invitasjon til å møte Erna Solberg over en kaffekopp på Moan. Statsministeren prioriterer altså Levanger kun dager før den store valgdagen mandag 13. september. Og hva skulle så hun til Trehusbyen og Trøndelags triveligste kommune for å snakke om? Politireformen? Sykehusets fremtid? Universitetet? Industrimuligheter og næringsutvikling? E6? Landbruk? Eldreomsorg?

Neida. «… Erna vil utfordres på å kåre Norges beste kanelsnurrer!», skriver leder Anne Solberg i Levanger Høyre i invitasjonen.

Solberg, altså statsministeren, tok av E6 på vei fra Trondheim til Verdal for å spise kanelsnurr på Moan. Ifølge Solberg, altså Høyre-lederen i Levanger, for å «bidra til positiv turistomdømme for Levanger, utfordre turister langs E6 til å teste ut om Levangers kanelsnurrer smaker bedre enn Brimis kanelsnurrer i Lom». Partilederen, altså i Levanger, skriver videre at hun håper pressen stiller opp og bidrar til positiv omtale av «det som kan bli opptakten til Levangers nye omdømme som leverandør av Norges beste kanelsnurrer!»

Og ganske riktig; når den blå Høyre-bussen med fylkestopper, rådgivere, livvakter og andre prospects ruller inn på samvirkelagets parkeringsplass står Rune Elnan klar med kaffen og et brett nystekte kanelsnurrer utenfor sitt bakeri. Datteren har skulket friidretten denne kvelden for å bake snurrer med statsministeren. Lokalpressen er tilstede. Noen lokale fans er tilstede. Men turister, eller noen annen gemen hop, kunne ikke Levanger skilte med da posisjonen som Norges nye kanelsnurr-hovedstad skulle kåres.

Aller først: (Arne) Brimi er nok bedre kjent for sin omgang med små løk enn med kanelsnurr. Bakeriet i Lom ble startet av Morten Schakenda - en erfaren kokk som gikk lei av å stå på flotte restaurantkjøkken i Oslo, lærte seg å bake og flyttet til Lom for så å bli kjent for å bake (blant annet!) landets beste kanelsnurrer. Og ikke minst å skape ny næring og arbeidsplasser i en liten bygd med drøye 2.300 innbyggere. Egentlig en historie veldig lik den om gründeren bak kanelsnurrene statsministeren fikk smake torsdag kveld - Rune Elnan og hans suksess med bakeriet og restaurantkjeden Familie, som nå har skapt engasjement og arbeidsplasser i både Levanger og Steinkjer.

Derfor var det også litt spennende å lese Ernas pressesjefs presisering om besøket torsdag formiddag. I tillegg til kafferast og kanelsnurr lovet han nemlig «utspill om Høyres gründer-løfter».

Men i løpet av de drøye 32 minuttene kafferasten på Moan varer slipper statsministeren særs få politiske gullkorn. Hun besvarer tilbudet om lokal kanelsnurr med at hun nok best kjenner til skillingsboller - et bakverk som visstnok skal ha sitt opphav i statsministerens hjemby Bergen, og som strengt tatt er en kanelsurr uten snurr, men rullet som en rullekake.

– Gode, men de var veldig feite, var Ernas første kommentar.

– Ja, vi bruker ordentlig «smær», svarte bakeren.

Så der sto altså Erna, og måtte sluke kanel for å kickstarte et nytt satsingsområde og renommé for Levanger. Levanger - som samme uke kuttet og høvlet i det som finnes av budsjetter for å unngå Robeks svarteliste over økonomisk skakkjørte kommuner. Som knapt har ledige næringsarealer til å bake på. Og som ennå ikke har bestemt seg for om E6 i det hele tatt skal passere bakeriet på Moan i fremtiden.

– Men vi lurer på om statsministeren kan fortelle oss om dette er de beste kanelsnurrene hun har smakt, lokker vår lokale Solberg mens hun holder et brett duftende av gjær og kanel under navnesøsterens nese.

– Som kanelbolle ... er det nok den beste jeg har smakt, svarte statsministeren forsiktig under frivillig tvang. Naturligvis til medgangssupporternes umiddelbare applaus og åtgaum. Ingen la engang merke til at hun droppet snurren og tok seg en bolle ...

Så ble hun invitert inn i bakeriet, og juniorbaker Oleah fikk betalt for å ha droppet friidretten - før følget tok med seg smulene av valgkampstuntet inn i bussen og satte kurs for Verdal. Intet gründer-utspill. Men landets beste kanelbolle der, altså. I alle fall den beste skillingsbollen forkledd som snurr, om vi skal tolke Erna riktig.

Se der har Levanger nå noe å leve på en stund. Dette utspillet vil nok trekke turistene av E6 for å vekke liv i Trehusbyen, redde restaurantene og fylle hotellet neste sommer.

Kommunebudsjettet, sier du? Her, ta deg en bolle!

Jeg har alltid vært utro når det kommer til politikk. Siden jeg la min første stemmeseddel i urnen i 1993 har jeg vært innom ganske mange partier - over store deler av skalaen. Men de siste årene har jeg slitt stadig mer med å bestemme meg for hvilken partiliste jeg skal stemple. Ganske enkelt fordi jeg synes partiene har gjort en altfor dårlig jobb med å presentere seg for velgerne.

Hvor er konvolutten med partiprogrammer vi fikk i postkassen før? Hvor er valgavisa? Er vi evig dømt til å selv forsøke og tolke kakofonien omkring Arill Riise og Fredrik Solvang, lese terningkast og surfe rundt på valgomater for å lande valgets kval?

For det å lese om politikere som spiser konditorvarer hjelper neppe stort. Og nettopp derfor har iLevanger valgt å prioritere lokale nyheter og mennesker under denne valgkampen. Bortsett fra dette hjertesukket i siste sekund. Men la meg samtidig presisere at vi av samme årsak garanterer langt bredere dekning av kommunevalget om to år.

Mandag vil det vise seg om kaffebrød og sirkus er nok til å få hjemmesitterne opp av sofaen. Vi anbefaler på det sterkeste å ta turen til valglokalet, selv om baker Elnan neppe venter med kanelsnurr til deg der.

Mange omtaler stemmeretten som en «borgerplikt», men det er en rett og ingen plikt. Og vi oppfordrer alle stemmeberettigede til å benytte denne rettigheten som er kjempet fram av generasjoner før oss - for å ivareta det enestående demokratiet vi faktisk lever i.

Her kan du lese mer om årets valg i Levanger.

Godt valg!