Sommeren 2022 ble sommeren som skulle gjøre opp for alt vi måtte forkaste mens et virus i to år la begrensninger på alle sosiale påfunn. Vi merket det allerede da myndighetene slo opp dørene til festlokalene og flyplassene i vår. Nu jäklar!

Så reiste alle til Syden.

I fjor sommer var museene, riksvegene og fjelltoppene fulle av kjære landsmenn som reiste moderlandet på kryss og tvers – og storkoste seg. Norgesferie var jaggu greit det også. #staycation FTW.

I år var trafikken på E6 langt under pari. Samtidig som turistnæringen hadde rustet seg til tannebissene. Og det fra egen lomme - uten koronastøtte. #evacuation …

Og så været da, mann. Rekk opp hånda den som har klippet plen i normal turnus denne sommeren. Breddfulle trønderske regnmålere kunne nok alene ha senket strømprisen på Grünerløkka med et par kroner.

Men sommerprogrammet lot seg ikke affisere. Med pågangsmot og høye forhåpninger la arrangørene opp til et aktivitetsnivå som skulle matche, og toppe, hjemmesommeren 2021. Vi startet med en heftig kulturuke i juni, med barneteater på torget, og gikk rett inn i en mektig NM-uke for sykkelentusiastene. Det var sommerskoler, opera på Ytterøya, seterkaffe flere steder i fjellet, gatemarkeder og åpne museer. Så kom martnan og Bakgårdsfestivalen, før Arctic Race dundret gjennom kommunen. Og denne helga samlet en fjerdedel av Levanger seg i den nye festivalarenaen i Staupshaugen.

Det morsomme er at vi på langt nær er ferdige. Ennå gjenstår Sjørocken på Ekne, bakgårdsfest på Skogn og Gras-konsert i Munkeby-ruinene.

Ingenting av dette hadde vært mulig uten ildsjelene omkring oss. De frivillige. Dugnadsgjengene. På vegne av hele Levanger: Tusen takk for innsatsen!

Det har vært noe omtalt at eksempelvis Arctic Race-sirkuset belastet kommunebudsjettet med en halv million. Men som iLevanger beskrev allerede i april, så tilfalt kun 3.000 kroner Arctic-arrangøren – som premie til vinneren av løpet. Resten gikk rett i kassa til frivilligheten og lokale partnere. Nær 200 frivillige stilte sin tid til disposisjon for å sminke brura på internasjonal TV.

De frivillige som loset levangsbyggen igjennom en mektig konsert i Staupshaugen i helga hentet inn 100 kroner i timen til foreningen sin. I årevis har en fast dugnadsgjeng rigget til martna. Frivillige har i årevis pusset og flikket på lokalmuseenes bygninger og samlinger, og stiller jevnlig med både kaffe, vaffel og lokalkunnskap til innbyggerne. Bymuseet, Åsen museumslag, Ytterøy bygdetun, Rinnleirets venner, Martin Fribergs private raritetsamling i Markabygda og mange, mange til. Det er umulig å lage en komplett og utfyllende liste.

Så selv om besøket har vært så som så her og der, så har ildsjelene gitt alt. Mens publikum gjerne kunne gitt noe mer ved enkelte anledninger. For ingen kan nekte for at det er noe magisk med stappfulle shuttlebusser på Nordenget gårdsmuseum, høy stemning langs gaterittet i Kirkegata og folkehav i Staupshaugen. Men det fordrer altså at publikum stiller med en innsats som matcher dugnadsgjengene. Som for eksempel ved å løse billett – penger som går i kassa til frivilligheten og sikrer et like tett og kanskje enda bedre program neste sommer. Og vinter. Vår. Og høst …

Avslutningsvis vil jeg takke alle arrangører og foreninger for kreativitet og aktivitetene dere gir oss. Det har vært en fryd og en glede å få etablere og drive en ny lokalavis i Levanger. Når undertegnede nå snart overlater redaktørkontoret i Kirkegata til etterfølgeren, så er det frivilligheten og den stadig voksende dugnadsånden i Levanger jeg tar med meg som sterkeste minne.

Takk for meg, og tusen takk til dere som drar lasset!

Gaute Ulvik Haugan, ansvarlig redaktør