– Heia Ekne!!!

Kampropene gjaller utover gressmatta. Et par hundre lokalpatrioter har samlet seg for å heie fram sitt lag i lokalderbyet mellom Markabygda og Ekne. Små cheerleadere dusker heftig med strimlede bæreposer fra lokalbutikken et frispark unna. Bak mål har en supporter tatt plass med bikkja i bakken - i allergivennlig avstand til resten. På høyden, med oversikt over både publikum og trenerbenken, har de ivrigste samlet seg - Forza Ekne. Og i pausen er kaffekøen lang.

– Vi måtte koke noen ekstra kanner i dag, ja, gliste kjøkkengjengen i luka.

Men hvordan kan et oppgjør lengst nederst på tabellene samle like mange publikummere som Levanger Fotballklubbs noe "viktigere" kamper?

La meg med en gang få skyte inn at dette nok var min første fotballkamp siden jeg ga meg som saftblander for Skogn IL en gang på 80-tallet. Så jeg skal på ingen måte skryte på meg noe ihuga engasjement for lokalfotballen. Eller egentlig idrett generelt. Jeg er nok best som kulturpublikum. Men det skulle da bare mangle om ikke lokalavisa møtte mannsterke på en slik begivenhet.

Hva er det så som skiller toppoppgjørene på Moan fra løkka på Ekne? Enkelte i publikum denne dagen har ganske enkle svar: – Jeg kjenner ingen i LFK.

LES OGSÅ: Ståle tok seg feriedag for å få med seg lokaloppgjøret i 6. divisjon

Og så enkelt kan det være. Derfor er nok LFK-trener Per Verner Rønning inne på noe når han antyder at LFK ikke har har gjort en god nok jobb med å nå ut til levangsbyggen. Men LFK er på ingen måte alene. Det er faktisk et ganske bugnende kulturtilbud i Levanger, og en rekke arrangementer som på langt nær får det besøket de hadde fortjent.

Og det handler ofte om mangelfull markedsføring, en altfor stor tro på Facebook, og at folk ikke VET at det skjer noe. La meg kort og tørt minne alle lokale arrangører om at det er lokalavisa du helst møter på arrangementet ditt - ikke Mark Zuckerberg ...

(Her er en helt gratis og lokal kulturkalender: Dette skjer i Levanger)

Men det handler også om engasjement.

Mange har i mange år gitt kommunesammenslåingen i 1962 skylden for alt ondt blod i Levanger. Men så enkelt kan det rett og slett ikke være. Vi er svært mange potensielle publikummere i denne kommunen som ikke engang var født på 60-tallet. Og de som var det, må da for guds skyld ha lagt det bak seg snart. Jeg tviler på at vår nye regjering har tenkt å oppløse kommuner så langt bakover i tid.

Men det handler helt klart om identitet og tilhørighet. Et engasjement det er lettere å finne for korpset, barnefotballen, fiolingruppa, revylaget eller turn-gjengen. For det handler nok om å kjenne noen. Og det er nok de færreste av oss som har barn eller barnebarn på kunstgresset på Moan. Om Rønning har rett i at situasjonen hadde vært annerledes om LFK hadde holdt til i bygdenes by, vet jeg ikke. Og det vet nok strengt tatt ikke han heller. Vi bør nok bare slå oss til ro med at LFK spiller i Levanger, og at vi må fikse våre egne problemer.

Og det har nok LFK prøvd. Klubben har ivrige dugnadsgjengangere. De har en engasjert og kreativ supporterklubb - som til og med har tatt levangerhesten inn i logoen. Men det er åpenbart ikke nok til å trekke markabygdingene og eknesbyggen til Moan.

Min gode kollega Steinar Kvarme har slitt vesentlig flere tribuner enn meg, og sier ofte kloke ting. Som i sin jubileums-kommentar før årets sesongstart: "Jo flere lag, jo flere spillere. Jo flere spillere, jo flere foreldre. Jo flere foreldre, jo flere gode hjelpere. Jo flere gode hjelpere, jo flere medlemmer. Jo flere medlemmer, og så videre, og så videre."

Les også

25 år, men ikke ferdigvokst

Og det er nok så enkelt. Man kan ikke forvente eller kjøpe engasjement, man må skape det selv. Og jeg skal på ingen måte belære noen om fotballsupport. Men det er noe merkelig med at mange er sterkere lokalpatrioter til en by i England enn sin egen hjemby. Samtidig finner jeg det oppsiktsvekkende at Levanger fotballklubb så kraftig etterlyser engasjement for lokalfotballen, men ikke selv er å se under lokalderbyet på Ekne mandag.

Man høster hva man sår. Og her kommer altså Ivar Hoffs bevingede ord inn: «Det beste du kan gi en god venn, er en god pasning.»

Men iLevanger skal absolutt bidra med sitt: Nå er korona-pandemien på hell og det er lov å delta i samfunnet igjen. I tiden fremover kommer vi til å trenge mye kultur og idrett. Støtt opp om ditt lokale lag - kjøp billetter, vaffel og kaffe, og spør samtidig om de trenger en hjelpende hånd. Det er der identiteten vår skapes. Og supporterne ...