Jeg var vel knapt ti år da jeg fikk skreket til meg min første datamaskin. En Amstrad CPC664 med diskettstasjon – ikke kassettspiller! Og egen monitor med hvit tekst på grønn skjerm. Her programmerte jeg min første «Telly Tennis», og lærte meg både teknisk engelsk og sportsengelsk – som at «javelin» var spydkast (fra «Daley Thompson's Olympic Challenge»). Så er det også bortimot det eneste jeg kan om sport den dag i dag ...

Etter et par år med EDB på videregående, i håp om å bli ingeniør, var vel min generasjon fra 70-tallet ganske velsignet med å få bli med på de vesentligste årene hva gjelder utvikling innen data og internett. For eksempel besto mine tidligste år i journalistikken i å sove med en politiradio under puta og kjøre etter blålys mellom Trondheim og Steinkjer. Vel fremme på ulykkesstedet knipset vi kanskje 4-5 bilder av de maks 24 tilgjengelige på filmrullen, vekket Trond Hattrem fra sin dypeste søvn for å få fremkalt filmen midt på natta – og håpet at eksponeringen holdt mål – før vi kjørte til redaksjonslokalet og skannet bildene. Og fordi redaksjonen kun hadde 2.400 baud modem, kjørte jeg som regel videre til min gode kompis på Ekne for å sende bildene til Dagbladet med hans 9.600-modem. Alt for et par hundrelapper i lønn.

Så kom digitalkameraene. Nettavisene. Fiber-bredbånd. Og sosiale medier.

Nå har jeg falt av lasset. Jeg følte jeg kunne alt. Trodde jeg hadde nok bagasje til å henge med i utviklingen. Men neida, man skal ikke langt over 40 år for å tenke «Hvordan i all verden gjør jeg dette?» når man først har fått registrert seg på Snapchat.

En tidligere kollega kalte meg gjerne Den siste mohikaner der jeg som eneste journalist i redaksjonen tviholdt på sigaretten på parkeringsplassen. I det siste har jeg oppdaget at jeg trolig også er av den siste generasjon som leser nyheter på nettleseren. Det tok nemlig ikke mange timene fra vi lanserte iLevanger til den første forespørselen om app kom.

Jeg må ærlig innrømme at fram til da aldri hadde lest en avis på app. At folk ikke har avisene på bokmerker i nettleseren på telefonen kom som et dypt sjokk på meg. Men her har altså både 20- og 80-åringer gått forbi meg i utviklingen.

Stadig overraskes jeg av hvor selvfølgelig jeg ser på ting som åpenbart ikke er så åpenbart selvfølgelig som jeg hadde trodd. Følgelig føler jeg nå for å ta dette skritt for skritt. Om ikke for lesernes del – så for min egen ...

Slik leser du iLevanger:

iLevanger er en nettavis. Det betyr at vi publiserer alle våre artikler på nettsidene www.ilevanger.no. Her oppdaterer vi jevnlig med nye artikler gjennom hele dagen – hver dag, sju dager i uka.

* Det er to måter å lese iLevanger på; enten via nettleseren (eller «browser») på mobilen, nettbrettet eller PCen – eller via appen vår.

Det finnes flere forskjellige nettlesere, blant annet Safari, Chrome, Mozilla Firefox og Explorer. Her må man da skrive inn en nettadresse for å lese nettsidene. Som for eksempel www.ilevanger.no.

iLevanger-appen laster du ned fra App-store for Apple iPhone eller iPad. Eller fra Google Play for Android-enheter.

Slik kjøper du abonnement

For å lese iLevanger må du være abonnent. Dette koster 119 kroner i måneden for de over 33 år, og 69 kroner i måneden for de under 33 år. For øyeblikket er det også kampanjepris på 5 kroner for 5 uker!

Å bli abonnent kan du gjøre på flere måter. Enten ved å trykke på en artikkel med pluss-tegn og følge oppskriften derfra. Eller ved å trykke på kampanje-bannere som dukker opp her og der. Du kan også trykke på «Bli abonnent» helt øverst på nettsiden.

Om du allerede har lastet ned appen, vil de samme valgene være tilgjengelige der.

Hva er aID?

For å abonnere må du også ha en såkalt aID, altså en bruker-konto hos Amedia.

iLevanger er et barn av Trønder-Avisa, og derfor en Amedia-avis. Er du allerede abonnent og digital bruker av Trønder-Avisa, så har du sannsynligvis allerede en aID-bruker. Andre aviser i regionen tilhører andre konsern, og benytter for eksempel spID om innlogging. Denne kan du altså ikke bruke hos iLevanger.

aID-en registreres på ditt telefonnummer og identifiserer deg. Om du vil dele abonnementet ditt med familiemedlemmer, så anbefales det at vedkommende lager sin egen aID. Om flere personer bruker samme aID kan det lett oppstå problemer om dere leser avisene samtidig.

Slik registrerer du deg

Når du skal begynne registreringen bør du ha bank-kort og bank-ID klart. (Ta også med deg dette til oss, dersom du kommer innom og vil ha hjelp.)

Ved kjøp vil du først bli spurt om du har aID, og må eventuelt logge på med denne. Har du ikke aID, må du registrere dette først. Dette er gratis og ikke koblet til bankkortet ditt.

Her må du taste inn telefonnummer og velge deg et passord. Du vil også bli bedt om å oppgi navn, adresse og eventuelt epostadresse.

Når aID-en er klar, kommer du til selve kjøpet. Her må du velge betalingsmetode, taste inn kortnummer og bekrefte med din bank-ID. Det er også mulig å be om bekreftelse via SMS.

Logg på iLevanger

Når du har aID og har kjøpt abonnement, så kan du logge på iLevanger. Dette gjør du da med din aID – som altså er ditt telefonnummer og passordet du valgte tidligere.

Dette må du gjøre både i nettleseren og i appen, om du bruker alle løsningene. Det lønner seg å be telefonen, nettbrettet eller PCen om å huske passordet ditt for deg. Da blir det lettere å logge på igjen om du skulle falle ut. Det kan skje fra tid til annen – for eksempel etter oppdateringer av utstyret.

Hold deg oppdatert

Nå skal alt være klart for å følge livet i Levanger fra din egen lomme eller lenestol. Bruker du appen kan du også sette opp varslinger for artikler som passer deg spesielt – for eksempel artikler som handler om Ronglan eller Mule, eller sport og kultur.

Nå skal det være bare å lene seg tilbake og lese om kjentfolk i Levanger.

Skulle du mot formodning støte på problemer, så hjelper vi deg gjerne. Siden vi i redaksjonen trolig er bedre på journalistikk enn tekniske dippedutter anbefaler vi å ringe vårt kundesenter på telefon 31 30 09 88 – de har tilgang på all informasjon og kan hjelpe deg kjapt.

Men vi hjelper deg naturligvis også hos oss i Kirkegata 36.

Papiravis og Facebook

Én gang i måneden lager vi også en god gammeldags papiravis. Som den du nå sitter og leser. Den sender vi ut med avisbudene rundt omkring i Levanger helt gratis, og den er ikke tilknyttet noe abonnement.

Avisa inneholder noen smakebiter på hva vi har skrevet om den siste måneden, og skal være å finne i de fleste postkasser som er tilgjengelige for budene og ikke reservert mot reklame.

Så er det slik at de fleste medier i dag benytter Facebook for å dele artiklene sine. Så også iLevanger. Men vi deler langt fra alt vi produserer, og det er Facebook som bestemmer hva du får se og ikke på din Facebook-side.

Vi anbefaler altså å følge med oss på nettsiden www.ilevanger.no eller på appen for å få den komplette oversikten over siste nytt fra Levanger.